Цинкография ИБМА со снимка Грейма из книги Сецинского (1895). Икона изображена без металлической ризы и привесок.  
Иконографический тип:	  Одигитрия  
Местонахождение:	  1767 - 1920-е - Армянский костел, Каменец-Подольский     
икона Богоматери Одигитрии XVI в. - Национальный музей искусств имени Богдана и Варвары Ханенко, Киев  
Дата празднования	  27 июня / церковь, церква, икона, православие, християнство, українська ікона, український іконостас
Цинкография ИБМА со снимка Грейма из книги Сецинского (1895). Икона изображена без металлической ризы и привесок.
Иконографический тип: Одигитрия
Местонахождение: 1767 - 1920-е - Армянский костел, Каменец-Подольский
икона Богоматери Одигитрии XVI в. - Национальный музей искусств имени Богдана и Варвары Ханенко, Киев
Дата празднования 27 июня

Коментарі

120.01.15, 23:08

Ікона Божої Матері Вірменської - чудотворна ікона Богородиці з вірменської церкви Святого Миколая у Кам'янці-Подільському. За однією з легенд, написана в X столітті. З 1920-х років вважалася загубленою; з 2001 року ряд дослідників ототожнюють з нею ікону Богоматері Одигітрії XVI ст., що знаходиться в Національному музеї мистецтв ім. Богдана і Варвари Ханенків.
Шанувалася представниками всіх християнських конфесій Кам'янця-Подільського. Є однією з найбільш шанованих реліквій духовної спадщини вірмен України. (вики)

    220.01.15, 23:11Відповідь на 1 від K-ATRIN

    Легендарну ікону Божої Матері Вірменської, яку протягом століття вважали втраченою, експонують у Національному музеї мистецтв Києва. У 20-х роках минулого століття ікона зникла з Миколаївського храму в Кам'янці-Подільському. З часів Другої світової вона була у столичному музеї мистецтв: науковці вважають, що німці готувалися вивезти її з країни разом з іншими цінностями, але не встигли. Після реставрації експерти встановили: ікона написана у 16-му столітті, і саме вона був у Кам'янець-Подільському храмі. Зараз там – копія святині. Оригінал зберігають та виставляють у музеї, дотримуючись спеціального режиму: щоб вберегти від пошкодження.

      320.01.15, 23:11Відповідь на 2 від K-ATRIN

      Ікону Богоматері Вірменської вважають чудотворною - і оригінал, і копію. "Цей образ допомагає багатьом людям. Перед операціями багато молилися, приходили і потім успішно відбувалися операції", - розповів настоятель Миколаївського храму Кам'янця-Подільського отець Олексій. (с) Джерело: tsn.ua