Піп Іван Мараморошський / репортаж
Піп Іван Мараморошський

Інформація

  • Папка: мої Марамороси (1 з 46)
  • Додана: 14.07.2010
  • Камера: Olympus SP500UZ
Детальна інформація

Коментарі

118.07.10, 11:22

Це назва гори?
Чи як?

    218.07.10, 22:07Відповідь на 1 від Східняк

    Назва гори.

      319.07.10, 01:20Відповідь на 2 від Горянка

      Назва гори.Ой, як цікаво!
      А хто він був цей Іван?

        419.07.10, 12:36Відповідь на 3 від Східняк

        Жив у селі Піп на ймення Іван. Він був чоловік богатий і любив ходити на полювання, а мав таку гарну попадю, що ревнував її і брав з собою на полювання, аби не лишати вдома. Одного разу на полюванні змучилися, то зупинилися коло кирниць, аби відпочити та попоїсти. От піп і питає жінку: „Чи любиш мене ?„ Вона каже „Люблю тебе, милий, як вітер на Петра”. Піп дуже розсердився на неї: „ Якщо ти любиш мене, як вітер, то краще вмри - зла жінко”- та від лютости убив кохану жінку. А по якомусь часі Піп знову пішов у гори на Петра. Було так душно, що аж несила йому; тоді звідкись налетів прохолодний вітер. Піп сказав: „Як то добре, коли вітер віє в жару”. І враз він зрозумів, що покійна жінка дійсно любила його, а він убив її задаремно, то із горя наклав на себе руки.

          519.07.10, 12:36Відповідь на 3 від Східняк

          Тому гору, під якою вмер піп, назвали Піп Іван, а кирниці, біля яких вбито попадю – Попадиними” .
          Хоч подаю тут автентичний текст, дозволю собі дещо інтерпретувати цю легенду. Не сприймаю духовну особу учасником такої трагічної легенди, тому справедливости ради додам, що в селі за весь історичний період не було жодного священика на ймення Іван, натомість один з перших поселенців Требушан дійсно мав прізвище Поп, та і назва гори на старих картах звучить як Поп Іван. Жінка Попа могла називатися Попадихою. Найімовірніше в легенді розкзано про сімейну драму цього сільського газди – пастуха, полонинського ватага.

            621.07.10, 12:05

            Зацікавившись цією горою, ось що я знайшов:
            http://www.karpaty.com.ua/?chapter=2&item=46

              719.10.10, 08:22

              Красивi мiсця.
              Дякую за iсторiю.

                821.10.10, 07:05Відповідь на 5 від Горянка

                одне маленьке зауваження до легенди. не міг священник ходити на полювання навіть у ній. це виключено на полювання ходили тільки стрільці, -окремий суспільний прошарок, представникам якого не вільно було заходити до церкви. це зовсім не означає, що стрільці були нижчим прошарком, свої потреби вони відбували біля церкви, кілька разів у рік біля церкви служились спеціальні "стрілецькі" відправи. взагалі вершин з назвою Піп Іван у Карпатах є не менше п"яти. а от зате нема жодного попа василя чи степана. деякі автори стверджують, що йдеться про таку назву ПОПИВАН., яка людьми типу Азарова була потрактована та занесена на карти як Поп Иван.

                  921.10.10, 16:41Відповідь на 8 від Мреє DAD

                  ЦІкава інформація, щодо стрільців. Моя версія про Поп Іван покладалася не на логіку Азарова а на те, що в архівах ХVII ст.згадують місцевих колоністів (поселенців) з прізвищем Поп.
                  Окрім того: Pop Ivany(а не ПОПИВАН)-саме така назва вказана на карті 1769 р. в статті http://www.karpaty.com.ua/?chapter=2&item=46. Крім того згідна з автором одного з коментарів до цієї статті, який висловлює сумнів, що до існування двох Піп Іванів.В цих картах зустрічаємо також назву Сніжна гора.

                    1021.10.10, 17:10Відповідь на 7 від InnaT

                    Красивi мiсця.
                    Дякую за iсторiю.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна