Ведьма.__Живописная Россия , т.5, 1897. / пейзаж, натюрморт, украина, живопись, жанр, художники
Ведьма.__Живописная Россия , т.5, 1897.

Коментарі

13.01.15, 21:15

Відьми поділяються на дві категорії: природних і вчених. Природна отримує звання у спадок і народжується, як каже повір'я, з хвостом. Вона відправляє своє ремесло, тобто доїть чужих корів, без особливої шкоди ближньому, хіба вже змушена напасти на кого-небудь. Вчена відьма, тобто жінка, яка навчилась цьому ремеслу, зліше природньої і намагається шкодити кожному. Крім того, що вона доїть чужих корів, але ще й псує їх по злобі на господаря або господиню. І та, і інша вміють брати на себе образ тварини: кішки, собаки, свині або неживого предмета: клубка, колоди. Під час своїх нічних походеньок ходять вони в одних сорочках з розпущеним волоссям.

    23.01.15, 21:27Відповідь на 1 від K-ATRIN

    Я зустрічав багатьох серйозних батьків сімейств , які розповідали мені, що в молодості не раз доводилося їм носити відьом на плечах. Звичайно, це дія уяви, запаленої зайвою чаркою горілки.. Підпитий парубок повертається вночі у тому стані, коли очі приймають один предмет за інший; уява, налаштована забобонними розповідями, працює - хлопцеві здається, що клубок катається під його ногами, він приходить в переляк; якась невинна свиня попадеться на дорозі, він бігти, і йому вже ввижається, що у нього на спині відьма. Існування ж доїтельниць чужих корів не підлягає ніякому сумніву. Це жінки убогі, не мають корів, а люблять поласувати на чужий рахунок, які, розпустивши волосся, в одній сорочці, відправляються чужу корову подоїти, що досить легко виконати при сільському способі життя,

      33.01.15, 21:31Відповідь на 2 від K-ATRIN

      де все навстіж. Немає сумніву, що подібні випадки досить рідкісні, проте часом трапляються.

      Відьму народ називає «зла личина». Розповіді про відьом зустрічаються в кожному селі. Відьма вилітає в трубу, помастивши під пахвами якоюсь рідиною, і летить на мітлі, на ступі, на лопаті.на рогачі .. Вона викрадає місяць, зірки, росу; від останньої обставини буває без дощів, за що ще в минулому столітті топили відьом в річках і ставках. Старша їх живе на Лисій горі, де всі вони бачаться раз на рік, під час шабашу. Існувало повір'я, що відьма кінчається дуже довго і що не може померти до тих пір, поки не прорубають стелю у неї над головою. Кажуть,що відьма має звичай виходити щодня з гробу і відвідує свій дім.

        43.01.15, 21:33Відповідь на 3 від K-ATRIN

        Для припинення цих подорожей у колишні часи відкопували труну і пробивали відьму осиковим кілком, після чого вона вже не виходила з гробу. (с)
        А.С. Афанасьев (Чужбинский) "Очерки Днепра", 1893

          53.01.15, 22:08

            63.01.15, 22:12

            Мне дедова тетка рассказывала, что когда она была подростком, в их поселке жила сильная ведьма. Ее видели как она в виде колеса с горы катится, и в виде кошки. И хоть зла она никому не делала, все ее побаивались и уважали. Бабка была очень старая и жила там с самого начала поселка (с 1850г.).

              73.01.15, 22:56

              Ух тыстащила себе в избранные

                83.01.15, 22:58Відповідь на 5 від vestnik13

                всякое бывает

                  93.01.15, 23:00Відповідь на 6 від Сандей

                  Мне дедова тетка рассказывала, что когда она была подростком, в их поселке жила сильная ведьма. Ее видели как она в виде колеса с горы катится, и в виде кошки. И хоть зла она никому не делала, все ее побаивались и уважали. Бабка была очень старая и жила там с самого начала поселка (с 1850г.). ого! всё может быть

                    103.01.15, 23:01Відповідь на 7 від znakomaia

                    Ух тыстащила себе в избранныеаха-- дивная ведьма -- така гладка

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      4
                      попередня
                      наступна