Картини Шевченка __Циганка-ворожка 
 1841. Папір, акварель. 26,5x20,7. 
Рада Академії мистецтв утретє нагородила срібною медаллю другого ступеня «За успехи в художестве, доказанные представленными работами по живописи исторической и портретной" Тараса Шевченка за картину, изображающую цыганку...» / портрет, украинка, живопись, художники, україночка, живопис, женский образ, українська жінка
Картини Шевченка __Циганка-ворожка
1841. Папір, акварель. 26,5x20,7.
Рада Академії мистецтв утретє нагородила срібною медаллю другого ступеня «За успехи в художестве, доказанные представленными работами по живописи исторической и портретной" Тараса Шевченка за картину, изображающую цыганку...»

Інформація

Коментарі

123.01.15, 13:50

В 1841 році цей твір експонувався на академічній виставці у Петербурзі, про що згадує в листі до Шевченка Г. Ф. Квітка-Основ'яненко: "...читав у "Литературной газете", що ваша дівчина, що через тин ворожила у циганки, продалась, та й зрадувався, бо я так і надіявся" (22 листопада 1841 року). Картину придбав з виставки тодішній комендант Петропавловської фортеці Г. М. Скобелєв.
Цей перший жанровий твір, побудований на оригінальному сюжеті, за характером композиційного вирішення та колоритом має ознаки "брюлловського стилю".
І в сюжеті, і в трактуванні образів є чимало умовного. Сцена ворожіння відбувається на тлі романтичної обстановки. Молода дівчина в українському вбранні простягла руку циганці і, відвернувшись від неї, насторожено слухає слова ворожіння.

    223.01.15, 13:51Відповідь на 1 від K-ATRIN

    На спині у ворожки напівголе дитинча, біля дівчини стоїть собака. Пози персонажів підкреслено театралізовані й дещо статичні.
    http://tarasshevchenko.at.ua/photo/ciganka_vorozhka_1841/2-0-34

      Гість: Basavrjuk

      37.04.17, 10:36

      Тарас був дуже достойним митцем .