10.08.2008
Миколо-Иорданская церква (ХIIст.) / город
10.08.2008
Миколо-Иорданская церква (ХIIст.)

Інформація

Коментарі

111.08.08, 01:05

Напис на таблиці:
Миколо-Йорданська церква була заснована в часи Київської Русі. При храмові існував жіночій монастир, серед черниць якого, перебувала мати преподобного Феодосія Печерського. Його існування припинила татаро-монгольська навала. Походження назви церкви,- струмка, в основі якого лежить слово "Йордан ". Одного разу київський купець перебуваючи у поломництві, на березі річки Йордан у Палестині, випустив із рук срібний коряк, яким збирався напитися води. Повернувшись до Києва і завітавши до зазначеної вище церкви, він виявив цей коряк у колодязі. Це сталося у ХIIстолітті.
На початку ХVIст.церква св. Миколая вже згадується в історичних документах, а в ХVIІст. сестрами св.Дмитрія Ростовського був відроджений і жіночий монастир.

    211.08.08, 01:15

    Імператриця Катерина IІ у 1786році перевела черниць до Золотоношського монастиря, а Миколо-Иорданская церква стала парафіяльною. У 1886 році на місці старої дерев'яної церкви була збудована нова, кам'яна з трьохярусною дзвіницею. На початку ХХст. цю церкву мав намір відвідати старостотерпець св.імператор Микола ІІ, звідки і походила назва царського провулку в районі храму. Своє існування храм припинив у 1935році. У 2004р. - розпочалося його відродження парафіянами релігійної громади на честь Св. Миколая Архієпископа Мир Лікійських чудотворця. На місці зруйнованого центрального храму зараз знаходиться Київська нотна фабрика. Храм відроджено поруч, в тупику Мильного пров. на території колишнього монастиря.