Ворота Баб Мансур
Мекнес, Марокко / путешествия, репортаж, марокко, путешествие, африка, мекнес, meknes, morocco
Ворота Баб Мансур
Мекнес, Марокко

Інформація

  • Папка: Morocco (3 з 114)
  • Додана: 21.11.2010
  • Камера: Sony DSC-H9
  • Дата зйомки: 17 жовтня 2010, 16:44:10
Детальна інформація

Коментарі

121.11.10, 15:39

Трішки історії: поселення, на місці якого зараз розташовано місто, заснували бербери ще в 10 столітті. Проте справжньої величі місто досягло при султанові Мулаї Ісмаїлі, що правив в країні в 17 столітті. Цей правитель славився своїм розумом і політичними талантами, але в той же час і жорстокістю. При нім у в'язницях Марокко в очікуванні викупу терпіли тисячі європейських полонеників, захоплених піратами, а зі своїми співвітчизниками султан і взагалі не церемонився. За відомостями істориків при ньому в Марокко загинуло більше тридцяти п'яти тисяч людей, деяких з них Мулай Ісмаїл катував і страчував власноручно.

    221.11.10, 15:40

    Правитель вирішив повторити досвід Людовика XIV, який покинув Париж і зробив столицею Франції Версаль. У 1675 р. Мулай Ісмаїл зробив новою столицею марокканського королівства нічим не примітне місто Мекнес. Усе своє довге правління, а цей султан залишався при владі більш за півстоліття Мулай Ісмаїл намагався перетворити це місто на розкішний імперський центр. При ньому в новій столиці був зведений палацовий комплекс Дар Кебіра, розкішні площі з фонтанами, нові мечеті.
    Проте вони не простояли і століття. Через двадцять років після смерті Мулая Ісмаїла стався сильний землетрус, що зруйнував і пошкодив багато будівель. Син султана не захотів відбудовувати місто знову, й переніс столицю в Маракеш.

      321.11.10, 15:41

      Медіну і палац Дар Кебіра розділяють ворота Баб Мансур - "красиві ворота Марокко", "найзнаменитіші ворота Африки", як часто називають їх в путівниках. Це єдине спорудження великого тирана, що збереглося до наших днів. Ворота ці дуже масивні. Їх фасад і центральна арка прикрашені складними орнаментами із зелених керамічних плиток різних відтінків. Бічні вежі воріт також прикрашені арками і колонами, які були привезені з розвалин давньоримського міста Волюбіліс. Арабський напис поміщений на фризі воріт прославляє Аллаха і діяння його вірного слуги - Мулай Ісмаїла.

        412.12.10, 14:11

        А в палац Дар Кебіра заходили?

          512.12.10, 17:00Відповідь на 4 від spirit_A

          За ворота заходили, там ще одна площа з садами, а від палаца майже нічого не залишилося. Час поглинув його.